Jakter på drømmejobb og kloke hoder

Portrett av ingeniørstudentene Mathias, Kristine og Espen på en rekke med Like t-skjorter med logo til linjeforeningen Sum Ingenium.
PÅ JOBBJAKT: Ingeniørstudentene Mathias Wold (24), Kristine Folkvang Volland (22) og Espen Opsahl (22) sonderer jobbterrenget under karrieredagen ved campus Porsgrunn. (Foto: An-Magritt Larsen)
Amallie Noddeland og Maren Brandsvoll fra GE HEalthcare stående bak standen sin og snakker over bordet med ingeniørstudent Ingrid Kristiansen.
VINN-VINN: Amalie Noddeland (til venstre) og Maren Brandsvoll fra GE Healthcare trenger alle typer ingeniører. Her i samtale med ingeniørstudent og ansvarlig for karrieredagen i Porsgrunn, Ingrid Kristiansen. (Foto: An-Magritt Larsen)
Portrett av Reidun og Eline i gangen på campus Vestfold med mange stands i bkagrunn.
MANGE MULIGHETER: Foredragsholderne Reidun Thorn Akre (til venstre) og Eline Korneliussen håper Sykepleiernes Arbeidslivsdag hjelper studentene til et godt informert studievalg. (Foto: Maren Sofie Sandbakk)
Portrett av sykepleirstudentene LEa og VEronika i strikkegensere stående i gangen med mange stands i bakgrunnen
MØTER ARBEIDSGIVERE: Sykepleierstudentenes Arbeidslivsdag er en viktig dag for oss sykepleierstudenter, sier Lea Eikanger (26) og Veronika Hoff (32). (Foto: Maren Sofie Sandbakk)
Poortrett av Linn og Martin fra Guard Auotmation AS foan dataskjermer.
VIL ANSETTE: Martin Kruse og Linn Jeanette Øystese ved Guard Automation AS ser etter ingeniører som kan jobbe med blant annet automatisering og intelligente systemer. (Foto: An-Magritt Larsen)
Portrett av ingeniørstudentene Espen, Jonas og Vetle på en rekke i Glassgata p campus Porsgrunn med mange stands i bakgrunnen
SONDERER TERRENGET: Ingeniørstudentene Espen Karthon Larsen, Jonas Eiersland og Vetle Lindtner synes karrieredagen på campus Porsgrunn er nyttig, (Foto: An-Magritt Larsen)

Studenter på karrierejakt og arbeidsgivere på utkikk etter talenter kobles sammen på karrieredagene. Her skal riktig kompetanse finne riktig jobb.

Tekst: An-Magritt Larsen og Maren Sofie Sandbakk

Karrieredager er en gyllen mulighet for studentene å utforske jobbmuligheter og bygge nettverk med arbeidsgivere. Samtidig er karrieredager en gyllen mulighet for virksomheter å tiltrekke seg talentfulle og motiverte studenter. 

Universitetet i Sørøst-Norge (USN) holder karrieredager ved flere campuser i løpet av året. Denne uken var karrieredag for teknologi- og ingeniørstudentene ved campus Porsgrunn og sykepleierstudentene ved campus Vestfold. 

– Karrieredagen er den mest populære dagen for studentene. Vi blir kjent med ulike bransjer, knytter viktige kontakter og oppdager hvor mye vi egentlig kan jobbe med etter endt utdanning, sier Kristine Folkvang Volland.

LES MER: Dette kan du løse som ingeniør

Blir kjent med arbeidsgivere

Hun er ingeniørstudent og leder i linjeforeningen Sum Ingenium, som arrangerte karrieredagen i Porsgrunn. 

– Med bedriftene samlet her på campus kan vi gå rundt og snakke med mange forskjellige. Det er nyttig. Vi får orientert oss om hva som finnes av jobbmuligheter, og arbeidsgivere får sjanse til å vise hva slags arbeidsoppgaver som venter oss, sier Kristine.  

– Målet med karrieredagen er å skape en møteplass for studenter og potensielle arbeidsgivere for at disse skal bli bedre kjent. Samtidig får vi en sosial og hyggelig dag sammen på campus, sier Ingrid Kristiansen, som er ansvarlig for karrieredagen i Sum Ingenium.

For å gjøre det enklere for ingeniørstudentene å vite hvilke virksomheter som er interessert i kompetansen deres, har hun fargekodet bedriftene i en folder.

– Her kan studentene plukke bedrifter som kan være lønnsom å snakke med ut ifra hvilken studieretning de går. For eksempel bedrifter som er kodet grønn, er mest interessert i kjemiingeniører. Bedrifter kodet lilla, er interessert i maskiningeniører og så videre, forklarer Ingrid.

LES OGSÅ: Slik utdanner vi for arbeidslivet

Speedintervjuer for jobb 

Over seksti virksomheter gjorde seg lekre for ingeniørstudentene i Porsgrunn. Med stands, bedriftspresentasjoner, foredrag og speedintervjuer håpet de å tiltrekke seg kloke teknologihoder til ulike stillinger. 

Studentene ble nærmere kjent med alt fra Kongsberg Gruppen, Yara, Equinor, Goodtech, Skagerak Energi og Tinfos til kommuner, veivesenet og bemanningsbyråer. 

– I dag har vi snakket med mange nysgjerrige ingeniørstudenter som lurer på hva de kan jobbe med hos oss. Karrieredagen gir oss som arbeidsgiver mulighet til å promotere at vi trenger alle typer ingeniører, forteller avdelingsleder Maren Kjøstvedt Brandsvoll i GE Healthcare.

Selskapet holder til i Lindesnes og driver med kjemisk produksjon av kontrastmidler som brukes i medisinsk billedgjøring. 

– Produktene våre er viktige for å kunne diagnostisere sykdommer på et tidlig stadium. Her på karrieredagen blir mange studenter overrasket over hvor mange jobbmuligheter de har hos oss. Vi har stillinger i avdelinger for produksjon, teknisk engineering, kvalitetskontroll og kjemisk prosessutvikling, forteller kjemiingeniør Amalie Noddeland.

LES OGSÅ: Lønnsomt for bedrifter med industrimasterstudent  

Mange muligheter for sykepleiere 

Karrieredager er en viktig del av universitetets satsning på å gi studentene en god start på karrieren. Ved campus Vestfold ble Sykepleierstudentenes arbeidslivsdag arrangert for tiende gang.

Tema i år var «Møt mulighetene», og dagen handlet om å fremheve alle mulighetene ved yrket. Studentene fikk høre inspirerende foredrag fra flere erfarne sykepleiere. De fikk også møte potensielle arbeidsgivere fra kommune- og spesialisthelsetjenesten, og lære om mulighetene for etter- og videreutdanning, samt mastergrad.

– Dette er en viktig dag for oss fordi vi blir disponert for så mange ulike måter å være sykepleier på. Her er det fullt mulig å booke seg inn for et jobbintervju, sier Lea Eikanger.

Hun og Veronika Hoff går siste året på bachelor i sykepleie, og er opptatte av valgmulighetene en sykepleierutdanning gir.

– Sykepleie har noe for alle, om du liker det rolig eller actionfylt, om du vil jobbe praktisk med hendene eller mer teknisk. Du trenger ikke jobbe med mennesker engang, du kan jobbe med administrasjon om du vil. Du kan bytte jobb og endre faget sammen med deg selv gjennom livet, sier Veronika.

LES OGSÅ: Dette er mulighetene for sykepleiere

Godt informert studievalg  

På scenen sto blant andre tidligere USN-studentene Reidun Thorn Akre, som er sykepleier på Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) og har startet Demenskoret i Færder, og Eline Korneliussen, som i tillegg til sykepleierjobben er praksislærer på USN.

De håper Sykepleiernes Arbeidslivsdag setter studentene i stand til å ta informerte valg når de skal ut i arbeidslivet.

– Det er viktig for oss å kunne motivere og inspirere, for vi har selv sittet her som rådville studenter. Vi håper at studentene ser viktigheten av denne dagen der de har muligheten til å treffe arbeidsgivere. Det er god trening i å stille spørsmål og få et sammenligningsgrunnlag når de skal søke jobb, sier Reidun. 

LES OGSÅ: Hjelp til studievalget 

 

Karrieredager ved USN

Ingeniørstudenter i Porsgrunn og sykepleierstudenter i Vestfold og Drammen har gjennomført karrieredager. Disse gjenstår i 2024:

Campus Drammen 

  • Økonomi og ledelse, 14. februar
  • Visuell kommunikasjon, 14. februar 

Campus Vestfold 

  • Maritime fag, 8. februar
  • Teknologi- og ingeniørfag, 15. februar
  • Økonomi og IT, 24. oktober

Campus Kongsberg 

  • Teknologi- og ingeniørfag, 20. februar 
  • Økonomi og ledelse, 20. februar
  • Optometri, 20. februar
  • Lysdesign, 20. februar 

Campus Bø

  • Økonomi og ledelse, 15. mars
  • Natur og miljø, 15. mars
  • Kultur, 15. mars
  • Idrett og friluftsliv, 15. mars

Campus Porsgrunn

  • Sykepleie, 10. april

Campus Ringerike

  • Økonomi, høstsemesteret 2024
  • Ledelse, høstsemesteret 2024
  • Jus, høstsemesteret 2024