Aghelehs erfaringer ble nyttig ressurs i praksis hos Nav

student Agheleh Sharifi på biblioteket i Drammen
TAKKNEMLIG: - Jeg har tatt imot all hjelp jeg kan få og har satt meg mål hele veien. Nå vil jeg gi tilbake, sier Agheleh, som studerer menneskerettigheter og flerkulturalitet på USN campus Drammen.

Agheleh Sharifi kom til Norge som flyktning for ni år siden. Nå tar hun en mastergrad i menneskerettigheter og bidrar til å integrere nye nordmenn.

– Jeg har hatt en tiårsplan, og nå nærmer jeg meg slutten på den planen, forteller Agheleh. 

Det er ni år siden hun kom til Norge, som flyktning fra Iran. Hele tiden har hun fulgt planen sin, med delmål underveis. Hun skulle lære seg norsk, få venner, få en utdannelse – og til slutt en jobb.

Nå holder hun på med mastergraden sin i menneskerettigheter og flerkulturalitet ved Universitetet i Sørøst-Norge. Et fag med tematikk som ikke er selvfølgelig i landene Agheleh kommer fra. 

– Det var drømmen min å ta en akademisk utdannelse. Jeg valgte dette studiet fordi jeg ville lære mer om integrering, minoriteter og solidaritet som kan bidra til et bedre samfunn, sier Agheleh.

For henne har det vært avgjørende å ha noe konkret å sikte mot.

– Det er ikke så lett å finne motivasjon når du har mistet alt. Du starter på null. Da må du sette deg mål og bruke de mulighetene du får, sier Agheleh. 

LES OGSÅ: Frå USN til FN

På begge sider av bordet

Det er ikke så lenge siden hun selv møtte Nav som ny i Norge. Som en del av masterutdanningen dro hun tilbake til Nav – denne gangen på andre siden av bordet, i praksisperioden. Som en del av emnet "The Practice of Human Rights and Multicultuaralism" er internship en del av studieprogrammet.

– Praksisen ga meg mulighet til å oppleve begge sider av integreringsteamet, både som deltaker og som rådgiver. Det ga meg et nytt perspektiv, sier Agheleh.

Med erfaring og forståelse fra begge sider, forstår hun bedre hvor utfordrende situasjonen kan være. 

– Det at jeg har opplevd begge deler, kan bidra til bedre kommunikasjon med deltakerne, tror Agheleh. 

Det kan Cecilie Reinholdtsen Olsen, avdelingsleder hos Nav Øvre Eiker, bekrefte. Aghelehs bakgrunn var en ressurs hos teamet som jobber med å introdusere flyktninger til Norge.

– Å ha erfaring fra å være ny i Norge er absolutt en fordel i møtet med deltakerne vi følger opp i introduksjonsprogrammet. For oss som jobber her var det veldig nyttig å høre Agheleh forklare om hvordan det er å være ny i Norge. Det ble læring for oss også, sier Cecilie Reinholdtsen Olsen. 

Hun forteller at de har ukentlige kurs for deltakere innen jobb og karriere og livsmestring. Spesielt i livsmestringskursert hadde Agheleh mye å bidra med. Hun lagde egne kurs som hun gjennomførte der hun snakket om sine egne erfaringer og det å være ny i Norge.

– Hun visste hva det er viktigst å ha fokus på, hva deltakerne trenger å lære og få forklart. For eksempel nettsteder om været og riktig påkledning av barn, forteller Cecilie.

Det er mye folk som er født og oppvokst i Norge tar for gitt. Agheleh hjalp nyankomne familier med å handle inn klær og utstyr til barnehagebarn. Hun var også med på bosettingsteamet, og var med i kartleggingssamtaler med nye deltakere.

LES OGSÅ: Vil bekjempe ungt utenforskap

Masteroppgave om likestilling

Agheleh Sharifi er opprinnelig født i Afghanistan, men er oppvokst i Iran. Hun flyktet til Norge i 2016 og bodde først på Karmøy, deretter i Fredrikstad, før hun landet i Drammen. Hun har lært seg norsk, tatt videregående skole og fullført en bachelorgrad i sosialt arbeid. Student på biblioteket i Drammen

Nå jobber i barnehage som vikar gjennom bemanningsbyrå to-tre ganger i uka, ved siden av studiene. Som tema for masteroppgaven har hun valgt å undersøke hvordan barna i barnehagen lærer om likestilling. 

– Jeg har lært at jeg har rettigheter – men jeg har også plikter. Overfor familien, og for samfunnet. Det er så mange mennesker som har bidratt til at jeg integreres godt i Norge.

Når masteroppgaven er levert, gjenstår siste del av planen hennes: Å få seg en jobb. 

– Nå er det min tur til å gi tilbake, sier hun.

LES OGSÅ: Ny undersøkelse: USN-studenter får raskt jobb