Illustrasjon av skulpturen Fjellhuset av Philipp Dommen.
Forskningsprosjektet HEIME skal styrke helsefremmende og tverrfaglig praksis i kommunale helse- og omsorgstjenester til eldre som mottar tjenester i hjemmet og deres pårørende. HEIME er finansiert av Norges forskningsråd.
Et økende antall eldre har behov for profesjonell helsehjelp. Samtidig er kommunenes økonomi og tilgang til kvalifisert arbeidskraft begrenset. Tjenestene må derfor organiseres på måter som dekker eldres hjelpebehov samtidig som de er bærekraftig for samfunnet.
En god kommunal strategi er å velge tiltak som gjør at eldre personer kan bo lengre hjemme samtidig som pårørende får støtte til å hjelpe. Dette er et uttalt helsepolitisk mål og dessuten i samsvar med hva eldre selv ønsker.
Økt helsekompetanse
Dette forskningsprosjektet skal utvikle kunnskap om hva eldre og pårørende opplever som viktig for å få flere gode dager hjemme, særlig hvilke faktorer som påvirker helsetilstanden, helsefremmede tiltak og samhandlingen mellom aktørene.
Prosjektet skal bidra til økt helsekompetanse blant pasienter, pårørende og helsepersonell. Forbedret helsekompetanse er viktig for å fremme helse og livskvalitet, styrke egenomsorg og forebygge sykdom.
Skrøpelighet og sansetap er faktorer som påvirker eldres livskvalitet og mulighet til å bli boende i eget hjem, og vil derfor ha et særskilt fokus.
Prosjektet skal undersøke hvordan hjemmet kan oppleves helsefremmende, hva som karakteriserer eldre med tjenester i hjemmet når de søker sykehjemsplass samt faktorer som kan forutsi flytting til sykehjem.
Registerdata, kvalitative intervjuer og observasjon blir benyttet.
Hjemmet har stor betydning for de fleste eldre og det å kunne bo hjemme kan være med på å ivareta den eldres integritet og velvære, og derigjennom oppleves helsefremmende.
Det har de siste ti-årene vært en dreining fra å tilby eldre pleie og omsorg i sykehjem til i større grad å tilby helsetjenester i eget hjem. Den helsepolitisk målsetting om at eldre skal kunne bo i eget hjem så lenge som mulig samsvarer i stor grad med de fleste eldres ønsker å kunne bo hjemme, da forskning viser at de fleste eldre opplever hjemmet som den beste plassen å eldes, så fremt de får den hjelp og støtte de behøver for å kunne bli boende.
I dette prosjektet vil det utvikles kunnskap om hva eldre selv opplever som viktig for å få flere gode dager i eget hjem og hvilken betydning hjemmet har for de eldre. Da skrøpelighet og sansetap er faktorer som påvirker livskvaliteten og muligheten til å bli boende hjemme, vil dette ha et særlig fokus i prosjektet.
Det vil videre utvikles kunnskap om hvilke faktorer som kan forutsi flytting til sykehjem og hva som karakteriserer eldre mottakere av hjemmetjenester som søker om sykehjemsplass. For å utvikle kunnskap om overnevnte vil data bli innhentet via intervjuer med eldre som mottar hjemmetjenester og IPLOS-registerdata.
Prosjektet har et helsefremmende perspektiv hvor hensikten ikke bare er at eldre skal kunne få flere dager i eget hjem, men flere gode dager i eget hjem.
Arbeidspakke 1 blir gjennomført ved USN i samarbeid med Nome kommune, Porsgrunn kommune og Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Telemark (USHT).
Samarbeidspartnere fra Nome og Porsgrunn kommune og Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Telemark er avdelingsleder hjemmesykepleien, Wenche Moen Dahler, rådgiver USHT, Heidi Johnsen, og kontaktperson USHT, Marit Skraastad.
I tråd med helsepolitiske målsettinger yter pårørende til eldre hjemmeboende en betydelig omsorgsinnsats slik at de kan bo lengst mulig hjemme. Pårørende gjør praktiske oppgaver, steller og pleier, følger til sykehus og lege, har ansvar for medisiner, økonomi, hus og hjem. Mange pårørende erfarer dette som givende og meningsfullt. Samtidig viser forskning at det å være pårørende er krevende og slitsomt og kan føre til at pårørende selv blir syke og hjelpetrengende.
Prosjektet skal utvikle kunnskap om hva pårørende opplever som viktig, særlig mtp hvilke faktorer som påvirker helsetilstanden, helsefremmende tiltak og samhandling mellom ansatte i hjemmesykepleien, pasienten og de pårørende.
Vi vil intervjue samboende / ektefeller og voksne barn til gamle hjemmeboende for å finne ut hvilke faktorer som er vesentlig for at pårørende som står i krevende omsorgsoppgaver skal mestre balansen mellom ivaretagelse av egen helse- og livssituasjon og den hjelpetrengende.
Vi vil også se på samarbeid og samhandling mellom pasient, pårørende og de som yter hjemmesykepleie. Målet er å få kunnskap om hva som skal til for å støtte og styrke pårørende som omsorgsgivere overfor gamle hjemmeboende, og hvordan helsetjenestene kan bidra til at pårørende opprettholder egen helse i sin rolle som omsorgsgivere.
Hensikten er at de pårørende har helse og kan mestre å yte omsorg for de gamle slik at både pasienter og pårørende får gode dager hjemme så lenge som mulig. Slik kan en bærekraftig eldreomsorg for fremtiden i større grad sikres.
Arbeidspakke 2 «Bærekraftig pårørendeomsorg til eldre hjemmeboende» gjennomføres ved USN i samarbeid med Horten kommune.
Å fremme tiltak som gjør at eldre personer kan bli boende lenger hjemme og ha flere gode dager hjemme er en viktig helsepolitisk målsetting. Forbedret helsekompetanse hos den eldre, deres pårørende og blant helsepersonell er viktig for å styrke egenomsorg, unngå svekkelse av helsen og støtte den eldre i å bo lenger hjemme.
Helsepersonell har behov for opplæring og kompetanse i å tidlig oppdage og håndtere endring i helsetilstanden til eldre personer. Tidligere forskning antyder et behov for å styrke tverrprofesjonelt samarbeid og å ta i bruk systematiske vurderingsverktøy i praksis.
Vi skal utforske bruk av tverrprofesjonell simulering for å trene helsepersonell i å utføre systematiske og tverrfaglige vurderinger av hjemmeboende eldres helsetilstand herunder skrøpelighet, syn og hørsel. Dette for å undersøke faktorer som påvirker helsetilstanden til eldre som mottar hjemmetjenester fra kommunen, for å bedre den eldre og pårørende sin helsekompetanse og for å kunne iverksette tiltak for å opprettholde helsen og egenomsorg.
Videre skal arbeidspakken undersøke hvilken innvirkning kartlegging av helsetilstanden kan ha på samhandling mellom ulike tjenesteytere, og utforming av helsefremmende, bærekraftige og integrerte tjenester i kommunene slik at eldre får flere gode dager hjemme.
Arbeidspakke 3 «Simulering og trening» gjennomføres ved UiS i samarbeid med Stavanger kommune og Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Rogaland (USHT).
Samarbeidspartnere fra Stavanger kommune og Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Rogaland er rådgiver Stine Johansen Haaland, spesialrådgiver Bente Gunnarshaug, leder USHT Arnt Egil Ydstebø og ph.d.-stipendiat/USHT Randi Skumsnes.
Styrings- og referansegruppe og Advisory Board
Styringsgruppe
Stavanger kommune: Geir Erik Ellefsen (kommunalsjef velferd og kommunale tjenester), Bente Gunnarshaug (spesialrådgiver)
Horten kommune: Kjersti Norheim (konstituert kommunalsjef Helse og velferd) og Sophie Holm Nilsen (enhetsleder)
Universitetet i Stavanger: Marianne Storm (leder arbeidspakke 3)
Advisory Board
Dr. Chalotte Glintborg, Aalborg University Denmark, Institute of Communication and Psychology
Dr. Heidi Haukelien, Centre of Care Research South Eastern Norway, USN
Prof. Øyvind Kirkevold, Deputy Research Director Norwegian Advisory Unit on Aging and Health, Vestfold Hospital Trust/Faculty of Medicine and Health Sciences, Norwegian University of Science and Technology
Prof. Steve J. Bartels, Director of The Mongan Institute/Prof of Medicine, Massachusetts General Hospital, Harvard University.
Prof. Marianne Storm, Universitetet i Stavanger (leder arbeidspakke 3)
Flere gode dager hjemme (HEIME)
rettet mot eldre pasienter som mottar hjemmesykepleie, deres pårørende og helsepersonell i den kommunale helsetjenesten
skal utvikle kunnskap om forhold av betydning for å skape flere gode dager hjemme for eldre og å støtte pårørende i å oppnå dette
skal utforske en systematisk, simuleringsbasert opplæring av tverrprofesjonelle team når det kommer til å foreta ulike kliniske vurderinger, herunder skrøpelighet, syn og hørsel av eldre pasienter
Kontaktperson: prosjektleder Grethe Eilertsen er professor i klinisk sykepleie og leder for forskningsgruppen USN EldreForsk
Finansiering:HEIME mottar 16 millioner kroner fra Norges forskningsråd (NFR) gjennom programmet «Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv». Prosjektet får også støtte fra de fire kommunene Horten, Nome, Porsgrunn og Stavanger.
Prosjektperiode: 2021-2025
Samarbeidspartnere:
USN
UiS
Horten, Nome, Porsgrunn og Stavanger kommune
Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester Telemark