– Alt arbeidet vårt er basert på forståelsen og troen på et praksisfellesskap, der unge mennesker samhandler med ekspertene. Altså at de jobber side om side med forskere, undervisere, og beslutningstakerne, og at vi sammen lærer og utvikler kunnskap og kompetanse, sier dosent Mette Bunting.
Hun har ledet det omfattende, europeiske innovasjons- og politikkutviklingsprosjektet Co-created Education through Social Inclusion (COSI.ed), der forskere og undervisere i Norge, Danmark, Polen, Spania og Portugal har jobbet med unge mennesker i en samskapende prosess. Målet har vært å gi en stemme til sårbare unge mennesker.
– Det handler dypest sett om å få inkludert flere barn og unge som står i utsatte livssituasjoner, slik at de får mulighet til å komme i arbeid, fullføre utdanning og finne sin plass i samfunnet, sier Bunting.
Anbefalinger og sammendrag
Onsdag 21. mai 2025 ble resultatene og politikkanbefalingene fra prosjektet lagt fram på en åpen konferanse på Telemarkshuset i Skien.
Her finner du utvalgte, sentrale dokumenter (PDF) på norsk
- Politikksammendrag (kort versjon)
- Politikkanbefalinger (kort versjon)
- COSI.ed-modellen (kort versjon)
- Lovende utdanningsprakisis om fremming av sosial inkludering (lang versjon)
- Lovende utdanningspraksis om fremming av sosial inkludering (kort versjon)
Du finner alle de sentrale dokumentene på engelsk på prosjektets nettsider (cosied.eu/documents)
COSI.ed-modellens fire prinsipper
- Verdien av kontekst. Når vi jobber med barn og unge, må vi kjenne og forstå konteksten i barn og unges liv. Hvor befinner de seg i dag? Hvilke tidligere erfaringer har de, og hvordan spiller disse seg ut i den konteksten du møter dem i?
- Samskapende læring handler om at elevene lærer, og at lærerne lærer av hverandre – og har kompetanse og erfaringer de tar med seg inn i læringsprosessen. Fokuset er på hvordan man kan lage mer symmetriske samarbeidsformer.
- Indirekte tilnærming handler om hvordan man forholder seg til og kommuniserer med barn og unge. Idealet er være konverserende, ikke stille spørsmål og heller la barnet/ungdommen lede samtalen og fokusere på sin historie.
- Likeverdskompetanse (engelsk: Equality Literacy) er et rammeverk/verktøy som bidrar til at man finner ut hva som kan hjelpe eller hindre en person å lære.
Disse prinsippene etablerer en kommunikasjonsplattform mellom utdanningsinteressenter og ungdom, ved å effektivt identifisere og håndtere sårbarheter.
Last ned som PDF: COSI.ed-modellen (kort versjon)
- Se innslag fra NRK TV: Vil motvirke utenforskap i skolen (tv.nrk.no)
- Lytt til innslag fra NRK Radio: Del 1 (radio.nrk.no) + Del 2 (radio.nrk.no)
Konferansen ble filmet og opptakene vil bli foredlet og delt her, i denne artikkelen du leser nå, samt på nettsidene til USNs satsingsfelt Oppvekst, tilhørighet og livsmestring - Universitetet i Sørøst-Norge, når alt er klart.
Inn i ryggmargsfølelsen
– Jeg har ikke noe tro på å sitte på fylkeshuset og teoretisere oss fram til løsninger på uhyre komplekse problemer. Samskapende og praktisk retta prosjekter som dette har jeg derimot sterk tro på, og jeg gleder meg over de interessante funna og resultatene herfra. Det er ikke slik, at gårdagens løsninger er hva morgendagens utfordringer trenger, sa fylkesordfører i Telemark Sven Tore Løkslid, som åpnet konferansen.
Dokumentene ble til slutt høytidelig overlevert Kari Evensen, direktør for oppvekstavdelingen hos Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.
– Jeg skal lese hvert ord! Det er viktig at dette ikke ender opp som bare «enda et prosjekt», men at vi klarer å omsette de gode resultatene herfra slik at de blir en måte å tenke på, være på, omgås på; at de inngår i det som er selve ryggmargsfølelsen til en god lærer, sier Evensen.
Høsten 2025 vil anbefalingene fra COSI.ed bli brukt når Statsforvalteren avvikler sine kontaktmøter med alle skolene i regionen.
Implementert i lærerutdanninga
– Dette prosjektet setter USNs visjon og verdigrunnlag ut i praksis på en helt fantastisk måte: COSI.ed er regionalt forankret, internasjonalt anerkjent og tett på samfunn og arbeidsliv. Samtidig tar det tak i en uhyre utfordrende materie som har grenseflater til mange profesjoner. Vi vil fortsette å bruke COSI.ed-modellen videre og fortsette å utvide det flotte samarbeidet prosjektet har generert, sier Stephan Hamberg, viserektor for utdanning på USN.
COSI.ed tilnærmingen er allerede i bruk ved flere utdanninger ved Fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitskap på USN.
- barnehagelærerutdanningen
- grunnskolelærerutdanningen (GLU) 1-7
- grunnskolelærerutdanningen (GLU) 5-10
- Praktisk Pedagogisk Utdanning (PPU)
- bachelor- og masterutdanning i spesialpedagogikk
Tatt i bruk på skoler
I Norge ble COSI.ed-modellen implementert av USN og Rådgivningstjenesten for utdanning og psykologi ved Kragerø videregående skole, med fokus på profesjonell veiledning for elever i fare for å ikke fullføre videregående skole.
Blant resultatene forskerne fant var:
- positive oppfatninger blant studenter og lærere
- økt selvtillit
- støttende relasjoner
- forbedret læringsmiljø
- bredere bevissthet og engasjement innen utdanningssamfunnet
Resultatene bygger på seks delprosjekters utprøving på tvers av Europa, der hvert delprosjekt har hatt to runder med utprøvninger med påfølgende datainnsamling. Både ungdom, lærere, miljøterapeuter, lærere, ledere og politikere har bidratt sammen inn i prosessen.
– Modellen og politikkanbefalingene står stødig og bør være av interesse for nasjonale myndigheter i kampen mot utenforskap, sier COSI.ed-leder Mette Bunting.
Langsiktig arbeid
COSI.ed-prosjektet er en videreføring av et langvarig arbeid som også tidligere har fått EU-støtte. COSI.ed er en oppskalering og en videreføring av den gode praksisen og utdanningsmodellen som ble levert gjennom Erasmuspluss-prosjektet Marginalisation and Co-created Education (MaCE) (usn.no), som også ble ledet av Mette Bunting.
MaCE-modellen bygger igjen videre på en langtidsstudie Bunting gjorde sammen med førsteamanuensis Geir Moshuus om frafall på videregående skole (usn.no).