Samlet om viktige temaer på Arendalsuka

Jan Erik Grindheim og Siri Kalvig i samtale ombord i Berntine
KJENTE STEMMER: Siri M. Kalvig er administrerende direktør i statens klimainvesteringsselskap Nysnø. Den tidligere værpresentatøren fra TV2 var blant paneldeltakerne i økonomidiskusjonen til Universitetet i Sørøst-Norge på Arendalsuka. Her med førsteamanuensis og programansvarlig Jan Erik Grindheim. (Alle foto: An-Magritt Larsen)
Petter Aasen, Kristin Halvorsen og Dag Hessen sittende i panelet ombord i Berntine
ENIGE OM UTFORDRINGENE: USN-rektor Petter Aasen (til venstre), direktør Kristin Halvorsen i Cicero Senter for klimaforskning og biologiprofessor Dag O. Hessen ved Universitetet i Oslo diskuterte universitetenes rolle i det grønne skiftet. (Foto: An-Magritt Larsen)
Jordmorstudenter samlet til fotografering utenfor Berntine
PRESSEDEKNING: Åretst ferske jordmorstudenter var blant tilhørerne på samtalen om aborttilbudet i Norge. De ble fotografert av Fagbladet.
Nærbilde  Gudmund Hernes mesn snakker til publikum
KRISEHÅNDTERING: Har kriser lært oss om hvordan håndtere kriser? Tidligere statsråd og professor emeritus, Gudmund Hernes, var paneldeltaker på diskusjonen.
Oversiktsbilde av NRK-flåten og livet i Arendal
LIV OG RØRE: NRK har også fast base på en stor flåte hvorfra statskanalen kjører sendinger og debatter på radio og TV gjennom hele Arendalsuka.
Paneldeltaekrne sittende på scenen og diskutere ombord i Berntine
KRIGEN I EUROPA: Seansen om hva krigen i Ukraina betyr for Norge trakk mange tilhørere. I panelet satt førsteamanuensis Hermann Smith-Sivertsen fra USN, journalist og forfatter Halvor Tjønn, professor Glenn Diesen fra USN og forsker Cecilie Hellestveit fra Folkerettsinstituttet.
Kunnskapsministren med mikrofon fra scenen med Notodden vg-rektoren
INKLUDERENDE SKOLE: Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) diskuterte hvordan gjøre skolen mer inkluderende for elever med ekstra utfordringer. Her med rektor Karl Agnar Wåle fra Notodden videregående.
Paneldeltakerne i samtale ombord i BErntine
MIGRASJON OG INKLUDERING: En av vår tids største utfordringer? Temaet ble diskutert av internasjonal sekretær Liv Tørres (til venstre) i LO, arbeids- og tjenestedirektør Sonja Skinnarland i Nav, USN-professor Annett Arntzen og rådgiver Sylo Taraku i tankesmien Agenda.
Paneldeltakerne i samtale, førsteamanuensis Jarle Løwe Sørensen. Her i samtale med direktør Elisabeth Aarsæther i Direktorat for samfunnssikkerhet og beredskap og professor Grete Brochmann fra Universitetet i Oslo.
BEREDSKAP: – Mer variasjon må inn i beredskapsøvelsene, etterlyste førsteamanuensis Jarle Løwe Sørensen. Her i samtale med direktør Elisabeth Aarsæther i Direktorat for samfunnssikkerhet og beredskap og professor Grete Brochmann fra Universitetet i Oslo.
Paneldeltakerene sittende på stol i rekke på scenen ombord i Berntine
ØKONOMIEN ETTER PANDEMIEN: Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO (til venstre), professor i samfunnsøkonomi Ola Kvaløy fra Universitetet i Stavanger, samfunnsøkonom Ragnar Bøe Elgsaas fra LO, administrerende direktør Siri M. Kalvig fra i Nysnø Klimainvesteringer, førsteamanuensis II Bjørn R. Engaas fra USN og ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum fra Nettavisen som ordstyrer.

Krisehåndtering, migrasjon, krigen i Europa, helseutfordringer, inkluderende skole, høyere utdanning i det grønne skifte og hvordan gjenopplive økonomien etter koronapandemien.

Temaene sto på programmet til Universitetet i Sørøst-Norge (USN) under årets Arendalsuka. Uenighet uteble i samtalene, paneldeltakerne fremsto isteden samlet om samfunnsutfordringer og mulige løsninger. Diskusjonene vil fortsette på nye arenaer etter Arendal. 

Flere kjente offentlige stemmer deltok på USNs arrangementer, deriblant meteorolog Siri M. Kalvig, nå administrende direktør i Nysnø Klimainvesteringer, kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) og tidligere statsråd og nå direktør i Cicero Senter for klimaforskning, Kristin Halvorsen.

Videre deltok tidligere statsråd og professor emeritus Gudmund Hernes, sjeføkonom Øystein Dørum i NHO, biologiprofessor Dag O. Hessen, folkerettsforsker Cecilie Hellestveit og Navs arbeids- og tjenestedirektør Sonja Skinnarland.

– For USN er det viktig å ta opp temaer på Arendalsuka som vi forsker på resten av året, og komme i dialog med politikere og praktikere som arbeider med samme problemstillinger. Arendalsuka er også et sted å lære mer om det vi forsker på istedenfor bare å formidle resultater av forskningen vår, forklarer førsteamanuensis og programansvarlig Jan Erik Grindheim ved USN Handelshøyskolen.

LES MER: USN deltar på Arendalsuka 

Setter dagsorden

Arendalsuka ble etablert i 2012 som et partipolitisk uavhengig arrangement og har vokst seg til å bli Norges største demokratiske møteplass. Målet er å styrke troen på politikk og politisk debatt, og på den måten bidra til å styrke kraften i et levende demokrati.

Politikere, organisasjoner, akademia, næringsliv, offentlig sektor, kommunikasjonsfolk og pressekorps fra hele landet rykker tallrike inn i den ellers rolige sørlandsbyen hvert år i august. I løpet av fem dager setter de viktige samfunnstemaer på dagsorden i egne arrangementer.

Programmet til årets Arendalsuke besto av mer enn 1700 arrangementer fordelt på nesten tretti forskjellige kategorier av problemstillinger. Debattene har dekket alt fra store globale problemstillinger til lokale utfordringer som krever konkrete løsninger.

Oversiktsbilde av ishavsskuta Berntine med USN-profilering

Grindheim er ikke i tvil om at Arendalsuka er en viktig arena også for USN, som deltok første gang i 2018 med en liten stand på torvet. Siden har universitetsledelsen med rektor Petter Aasen i spissen sett verdien av å være sterkere til stede med eget program og mer synlig profilering. I dag er USNs base ombord i ishavsskuta Berntine, som ligger til kai utenfor Hotel Tyholmen midt i mylderet i Arendal.

– Universitetene har en viktig rolle i samfunnet med kunnskapsutvikling og skape økt forståelse for hva forskning og god undervisning betyr for at vi skal få et godt samfunn. På Arendalsuka møter vi som forskere den virkeligheten vi forsker på, og kan utvikle vår kunnskap i dialog med andre. Hvis ikke universitetene skulle være til stede på Arendalsuka, hvem skulle da være det? sier Grindheim.

USNs program engasjerte og trakk godt med publikum ombord i skuta, og mange forbipasserende fulgte samtalene fra land.

LES OGSÅ: Satser mot campus i Hallingdal

Om inkluderende skole

I dialogen om hvordan skape en mer inkluderende skole, roste kunnskapsminister Tonje Brenna lærere og elever for å ha håndtert hjemmeskole og nettundervisning godt. Fra USN deltok instituttleder og dosent i pedagogikk Mette Bunting, mens førsteamanuensis i pedagogikk Toril Aagaard styrte dialogen med kunnskapsministeren.

Etter pandemien har rektorer og lærere sett behov for et permanent nettbasert tilbud til noen elever som sliter med psykiske og fysiske utfordringer. Brenna vil likevel være varsom med å endre opplæringsloven. Hun mener det er viktig for barn å være sammen for å lære sammen. 

Tonje Brenna i regnjakke utenfor Bertine

– Vi må sørge for at vi ikke lager lovverk som raskere gir opp den enkelte, at vi slipper oss ned og sier at du kan ha hjemmeskole i sju år, argumenterte kunnskapsministeren.

Alle arrangementer i Arendalsuka er åpne for alle, har gratis inngang og ingen billetter.  Folk kan bare komme, besøke standsgater eller gå gjennom sentrum og kanskje møte favorittpolitikeren. NRK har også fast base på en stor flåte hvorfra statskanalen kjører sendinger og debatter på radio og TV gjennom hele uka.

LES OGSÅ: Slik ble årets studiestart

Økonomien etter krise 

Siri M. Kalvig deltok i dialogen om hvordan gjenopplive økonomien etter en krise. Hun har doktorgrad i offshore vindteknologi og et brennende engasjement for å spre kunnskap og bevissthet rundt klimaproblematikken.

Som sjef i Nysnø Klimainvesteringer mener hun staten har et eget ansvar for å være med å snu kapitalstrømmen.   

– Situasjonen er nå helt prekær for kloden. Kode rød! Det haster med å styre kapitalen i riktig retning. Nysnø er statens klimainvesteringsselskap og vi investerer i selskaper som løser klimautfordringer på en smart og lønnsom måte. Det gir grobunn for ny, klimavennlig virksomhet og teknologiutvikling, sa Kalvig.

USN avsluttet torsdag kveld med et digitalt møte med den amerikanske professoren i statsvitenskap, Francis Fukuyama. I samtale med førsteamanuensis II Bjørn R. Engaas og Mathilde Fasting fra tankesmien Civita snakket han om demokratiets utfordringer i en verden preget av krig og konflikt.

LES OGSÅ: Vil ha kontrollen over strømforbruket selv