USN_logo_rgb
Studier Finn studier Videreutdanning Nettstudier Søknad og opptak Slik søker du Søknadsfrister Opptakskrav og poengberegning Studie- og emneplaner Utveksling til utlandet Tilrettelegging og studentstøtte Tilrettelegging Toppidrettsstudent OLA – Onboarding Learning Alliance Praksis Vi hjelper deg med studievalget Studenthistorier Utdanningstest Studiestart Dette må du gjøre som ny student Timeplan Ofte stilte spørsmål Forskning Forskergrupper og senter Barnehage, skole og høyere utdanning Friluftsliv, idrett og kroppsøving Helse og velferd Humanistiske fag Kunstnerisk utviklingsarbeid Maritim virksomhet Natur, helse og miljø Naturvitenskap Synsvitenskap Teknologi Tradisjonskunst og praktisk- estetiske fag Økonomi, ledelse og regulering Oppdragsforskning Doktorgradsutdanning Våre ph.d.-utdanninger Ph.d.-håndbok Disputaser Doktorkreering Forskningsformidling Lørdagsuniversitetet Forskingsdagane Forskningsforedrag på bestilling Prosjekter Prosjekter finansiert av Forskningsrådet Fremragende sentre EU-finansierte forsknings- og innovasjonsprosjekter Internasjonale utdanningsprosjekter Andre prosjekter Ekspertliste FoUI-eksperter Publisert forskning Om USN Organisering Organisasjonskart Leiinga Styret Råd, utval og ombod Fakultet Studentdemokratiet Campuskontakter Gaveprofessorater Strategi og visjon Biblioteket IT-tenester Brukerveiledninger Kvalitetssystemet Rutiner og arbeidsbeskrivelser Si ifra Regelverk Beredskap og krisehandsaming Krigen i Ukraina Campusene Bø Drammen Kongsberg Notodden Porsgrunn Rauland Ringerike Vestfold Ledige stillinger Kontakt oss Tilsette Presse Toppledelse Ekspertliste Samarbeid med oss Campusene Bø Drammen Kongsberg Notodden Porsgrunn Rauland Ringerike Vestfold
  • en
  • no
For studenter east For ansatte east
USN_favicon en Meny close
  • Studier»
  • Finn studier»
  • Pedagogiske fag»
  • Folkehøgskolepedagogikk
Folkehøgskolepedagogikk

Folkehøgskolepedagogikk

Porsgrunn, Vestfold og Nettstudier - Deltid

Jobber du i folkehøgskole og ønsker mer kunnskap om pedagogikk eller mangler formell undervisningskompetanse? Har du utdanning på høgskole- eller universitetsnivå, men mangler pedagogikk? USN tilbyr nå 30 stp pedagogikk, som første del av praktisk-pedagogisk utdanning, PPU.

Studieinformasjon

  • Progresjon: Deltid
  • Studiested: Porsgrunn, Vestfold og Nettstudier
  • Studieopplegg: Nett- og samlingsbasert
  • Studienivå: Videreutdanning
  • Kostnader: 35 000,-. Litteratur, studiemateriell, evt. reise og opphold kommer i tillegg.
    Semesteravgift kommer i tillegg.
  • Studiepoeng: 30
  • Søknadsfrist: 01.06.2022
  • Oppstart: Høst 2022
  • Undervisningsspråk: Norsk
  • Antall semester: 2
  • Antall studieplasser: 30
Søk opptak nå

Samlinger

Studiet er samlings- og nettbasert. De fysiske samlingene er lagt til campusene Vestfold, Drammen og Porsgrunn. I tillegg er det 2-timers webinar spredt ut over året. Mellom samlingene legges det opp til egenstudier, ved hjelp av USNs læringsplattform Canvas.

Høst 2022

Oppstartsamling: 19. august 2022, kl 15-17.00. Nettbasert

Tema: Oppstart med informasjon

Samling 2: 14. september 2022, kl. 15-17.00. Nettbasert

Tema: Innføring i folkehøgskolepedagogikk

Samling 3: 19.-21. okober, kl.12-15.00. Capus Bakkenteigen 

Tema: Folkehøgskolelæren

Samling 4: 15. november, kl. 15-17.00. Nettbasert

Tema: Didaktikk intro

Samling 5: 12. desember, kl. 15-17.00. Nettbasert. 

Tema: Innleveringsoppgaver

Vår 2023

Samling 1: 9.-11. januar, kl. 12-15. Campus Bakkenteigen

Tema: Medborgerskap og bærekraft

Samling 2: 9. februar, kl.15-17. Nettbasert

Tema: Didaktikk for medborgerskap

Samling 3: 15.mars, kl 15-17. Nettbasert

Tema: Dannelses pedagogikk

Samling 4: 20. april, kl.15-17. Nettbasert
Tema: Pedagogikkens historie

Samling 5: 22-24. mai, kl. 12-15. Campus Porsgrunn
Tema: Eleven i sentrum

 

Innlevering av hjemmeeksamen fredag 13. mai, kl 14.

Muntlig hjemmeeksamen på nett: 14-16. juni

 

I utgangspunktet skal dette studiet gjennomføres med samlinger på campus. Vi tar forbehold om at samlinger kan bli gjennomført digitalt dersom pålagte restriksjoner i forbindelse med koronasituasjonen vedvarer.

Slik er studiet

Studiet gir deg nødvendig forståelse for grunnleggende elementer av rammer og pedagogikk innen både folkehøgskolen og andre skoleslag. Det gir en god innføring i pedagogikk og didaktikk som er spesielt for folkehøgskolene, samtidig som det er relevant og kvalifiserende for arbeid i andre skoleslag.

Studiet Folkehøgskolepedagogikk er delt inn i 2 emner, hver på 15 studiepoeng.

Emne 1 - Folkehøgskolens idégrunnlag, pedagogikk, teori og praksis 

Emnet omhandler forhold som vedrører folkehøgskolens idegrunnlag, pedagogikk, sammenheng mellom teori og praksis, forholdet mellom skolenes verdigrunnlag, praksis og formål. Emnet belyser også relevant dannelsesteori, læringsteori med vekt på mestring, sosialpedagogikk, samt folkehøgskolens historie. 

Emnet avsluttes med muntlig eksamen, som vurderes til bestått / ikke bestått.

Emne 2 - Praktisk arbeid i folkehøgskolen og andre skoleslag 

Fokus på utvikling av kunnskap om ulike skoleslag som komplekse organisasjoner i stadig utvikling. Emnet gir et grunnlag for å kunne planlegge, gjennomføre, vurdere og reflektere over undervisning basert på forsknings- og erfaringsbasert teori. 

Emnet avsluttes med en skriftlig hjemmeoppgave som strekker seg over 10 dager og vurderes med bokstavkarakterer A-F, der F er ikke bestått.

Studiet organiseres med egenstudier, samlingsbaserte forelesninger, gruppearbeid, studenttilbakemeldinger på hverandres arbeid, praksis, drøftende samtaler og veiledning individuelt og i gruppe. I løpet av studietiden skal studentene ha 6 uker praksis på egen eller annen folkehøgskole.

Det er obligatorisk oppmøte på samlingene. Mellom hver samling arbeider studentene med arbeidskrav, som vurderes til godkjent / ikke godkjent.

Hva slags jobb kan du få?

Om du fullfører studiet folkehøgskolepedagogikk (30 stp) og resterende emner i Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU), er du kvalifisert for å arbeide som folkehøgskolelærer, samt lærer fra 5. klasse på barnetrinnet til 13. klasse på videregående, hvis du besitter den fagkompetansen som etterspørres på den enkelte skole. For de praktiske og estetiske fagene får du også kompetanse til å undervise i kulturskolen. 

Studieplan

En studieplan beskriver innhold, oppbygging og organisering av et studieprogram. Til hver studieplan er det knyttet emneplaner som beskriver de enkelte emnene. Her finner du også pensumlister. Nedenfor ser du en studiemodell som viser deg hvilke emner som går i de ulike semestrene. Fra studiemodellen finner du også lenker til de ulike emneplanene.

Studieplan for 2022 høst

Opptakskrav

For opptak til full praktisk-pedagogisk utdanning, kreves masterutdanning eller bachelor i en spesifikk fagkrets, i tillegg til karakterkrav. Se utfyllende informasjon i lenken lenger ned.

For opptak kun til emnene i Folkehøgskolepedagogikk (30stp), som det tas opp til her, kreves :

  • Generell studiekompetanse eller realkompetansevurdering

Tilleggskrav

  • Søkere må fortrinnsvis være ansatt i folkehøgskole i studietiden.

Interesserte som ikke er ansatt i folkehøgskole kan søke, men må ved opptak dokumentere mulighet for praksis i en folkehøgskole i løpet av studiet. Søkere med stilling i folkehøgskole prioriteres foran søkere uten stilling i folkehøgskole.

Søkere med utdanning tatt utenfor Norden, må dokumentere kunnskaper i norsk og engelsk. 

Kvalifiserte søkere tas opp (uten rangering) fortløpende, til studiet er fulltegnet. Er det ledige plasser etter søknadsfristens utløp tar vi opp studenter frem til studiestart. Ved oversøking får søkere informasjon om venteliste. Ved oversøking prioriteres søkere som ønsker å fullføre full praktisk-pedagogisk utdanning (se opptakskrav under).

Hvordan går jeg frem for å søke siste del av Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) neste studieår?

Emnene i studiet Folkehøgskolepedagogikk kan utgjøre første halvdel av Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU). Om du ønsker å gjennomføre full PPU, søker du opptak til det våren 2023 (innen 15. april). Ved tildelt  studieplass på PPU søker du så om innpassing av emnene i Folkehøgskolepedagogikk (30stp).

Les mer om opptakskrav til praktisk pedagogisk utdanning (PPU).

Søkere med bachelor i andre fag enn de som omtales i unntaksbestemmelsen (jfr. lenke over), må fullføre en mastergrad for å få godkjent opptak til PPU.

Forhåndsgodkjenning av tidligere utdanning før søknad til PPU

Er du usikker på din om din bakgrunn kvalifiserer til opptak til PPU, kan du søke om forhåndsgodkjenning før du søker opptak. Send skriftlig søknad per post, vedlagt kopi av all dokumentasjon på tidligere utdanning og praksis, til USN ved Seksjon for opptak. For informasjon om hva du må legge ved søknaden, ta kontakt med studieveileder.

Merk at søknader om forhåndsgodkjenning behandles fortrinnsvis i perioden 1. august til 1. februar. Søknader utenom denne perioden behandles kun ved ledig kapasitet. 

Søk opptak nå

Har du spørsmål?

  • Hanne Olava Bonsaksen
    Studieveileder
    Hanne Olava Bonsaksen
    +47 31 00 98 41
  • Arve Amsrud
    Studiekoordinator PPU
    Arve Amsrud
    +47 31 00 91 41
  • Johan Lövgren
    Emneansvarlig
    Johan Lövgren
    +47 35 57 53 46

Snarveier

  • Bli bedre kjent med Campus Porsgrunn
  • Bli bedre kjent med Campus Vestfold
  • Bli bedre kjent med Nettstudier
  • Studieplan for 2022 høst
  • Noe du lurer på om videreutdanning?
  • Hva er semesteravgift?
  • Tilrettelegging
  • Betalingsbetingelser ved kurs og studier med avgift
  • Kontraktsvilkår ved kurs og studier med studieavgift

Aktuelle lenker

  • Folkehøgskoleforbundet
  • Noregs kristelege folkehøgskolelag
  • Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU)
  • Videreutdanninger for ansatte i barnehager og skole
  • Produktark Folkehøgskoleped PPU 2021-2022

Ofte stilte spørsmål

Svar på det du lurer på som ny student
studentliv

Hvorfor velge USN?

Vi gir deg kunnskap for fremtiden!
studentbolig

Bolig og barnehage

Studentsamskipnaden tilbyr boliger på alle våre campuser
campus_2

Campusene

Mer informasjon om våre studiesteder
Abonner på vårt nyhetsbrev

Kontakt

Sentralbord: 31 00 80 00
E-post: postmottak@usn.no

  • Fakturaadresse
  • Kontaktinformasjon
  • Pressekontakt
  • Finn en ansatt

Campus

  • Bø
  • Drammen
  • Kongsberg
  • Notodden
  • Porsgrunn
  • Rauland
  • Ringerike
  • Vestfold

Snarveier

  • Studier
  • Forskning
  • Om USN
  • Aktuelt
  • Ledige stillinger
  • Si i fra!
  • For studenter og ansatte

Våre utdanningsområder

  • Helse- og sosialfag
  • Historie og idéhistorie
  • Idrett, kroppsøving og friluftsliv
  • IT, informatikk og informasjonssystemer
  • Jus
  • Kunst, håndverk og musikk
  • Lærer og lektorutdanning
  • Maritime studier
  • Matematikk, naturfag og miljøfag
  • Medier, kommunikasjon og markedsføring
  • Optometri
  • Pedagogiske fag
  • Samfunnsvitenskap og kulturstudier
  • Språk og litteratur
  • Teknologi, ingeniørfag og lysdesign
  • Økonomi, ledelse og innovasjon

Fairtrade logo

Har du spørsmål eller kommentarer om nettsidene til Universitetet i Sørøst-Norge?
kommunikasjon@usn.no

Personvernerklæring