byggingeniør studenter på byggeplass

Bachelor i ingeniørfag, byggingeniør – Konstruksjon og byggdesign TRES

Porsgrunn - Heltid

Her vil du lære hvordan du kan planlegge og bygge alle de byggene vi trenger, uten store miljøbelastninger og med tanke på hele levetiden til bygget. Tresemesterordningen (TRES) gir deg som ikke har fordypning i matematikk og fysikk, mulighet til å starte på ingeniørstudier.

  • Søk opptak fra: 01. Feb 2025
Legg varsel i kalenderen min

Studieinformasjon

  • Studiested: Porsgrunn
  • Studienivå: Bachelor
  • Progresjon: Heltid
  • Studieretning: Konstruksjon og byggdesign TRES
  • Oppstart: Sommer 2025
  • Studieopplegg: På campus
  • Studiepoeng: 180
  • Søknadsfrist: 15.04.2025
  • Søkekode: 7204
  • Antall semester: 7 (inkludert sommeren første studieår)
  • Undervisningsspråk: Norsk
  • Antall studieplasser: 15
Vis flere keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

Hva er tresemesterordningen?

TRES er en ordning for deg som vil ta ingeniørutdanning, men ikke har den fordypningen du trenger i matematikk og fysikk fra videregående skole.

Tresemesterkurset starter allerede i juni med et seks ukers langt sommerkurs i matematikk. Deretter vil det være undervisning i matematikk og fysikk i høstsemesteret. Fysikken fortsetter også i vårsemesteret. TRES-fagene kommer i tillegg til de ordinære ingeniøremnene, og det kreves minimum 80% deltakelse i obligatoriske aktiviteter i begge. Dette gjelder alle tre semestre.

For å kunne fortsette i andre studieår må du ha bestått tresemesterkursene i matematikk og fysikk.

keyboard_backspace Mer informasjon om tresemesterordningen

Undervisning sommeren 2024

  • Matematikk: uke 25, 26, 27, 28, 30 og 31
  • Undervisningsfri uke 29

Mer informasjon om emnene finnes i emneplanen. Detaljert fremdrifts- og timeplan fås ved studiestart.

Dette lærer du i konstruksjon og byggdesign

Studiet tar for seg en byggingeniørs rolle i designet av en bygning, fra start til ferdig bygg. Dette vil si å utforme bærende konstruksjoner på en slik måte at brukernes krav til bygget, samfunnets krav og føringer til miljøbelastning, og utbyggers økonomiske hensyn blir ivaretatt gjennom hele prosessen.

Du vil lære å tegne digitale 3D-modeller og gjøre beregninger i simuleringsverktøy. Viktige temaer er byggets styrke og stabilitet, energibruk, innemiljø, brannsikkerhet, støyforhold, og hvordan planlegging og bygging skal organiseres. Du vil få kjennskap til en bransje som går gjennom store omstillinger mot lavere energibruk og som utvikler byggeskikk raskt, og kan møte prosjekter der ambisiøse miljøklassifiseringer gir tverrfaglige utfordringer.

Hvorfor byggingeniør?

Byggingeniøren er sentral i omstillingen til et mer bærekraftig samfunn og for å redusere skader på miljøet, mennesker og klima. Ingeniører trengs til å jobbe med store utbygginger av vei og bane, velge materialer og løsninger for bærekraftige bygg, oppgradere gamle bygninger, fornye og bygge ut vannforsyning og avløpssystemer, samt lede byggeprosjekter i alle størrelser og stadier.

Bygninger og infrastruktur skal tilpasses klimaendringer, og samfunnet skal utvikles ved å samordne arealbruk og infrastrukturutbygging. Bygg- og anleggsbransjen driver innovasjon innenfor byggematerialer og byggemetoder, samt planlegging og bygging ved hjelp av teknologier som 3D-modellering og AR.

Hva slags jobb får du?

Som byggingeniør har du mange jobbmulighetene, både i Norge og i utlandet. 

Du kan for eksempel jobbe som:

  • rådgivende ingeniør
  • prosjektleder
  • anleggsleder
  • planlegger
  • kontrollingeniør

Hele eiendomssektoren blir boltreplassen din, og du kan være med på å skape et grønnere samfunn med smarte løsninger som krever mindre energi.

Kontakt med arbeidslivet

Studiet har tett kontakt med industri og næringsliv i regionen for å sikre relevant undervisning arbeidslivet faktisk har bruk for.

Vi engasjerer blant annet gjesteforelesere fra arbeidslivet, du får delta på ulike bedriftsbesøk og vi arrangerer karrieredager på campus med besøk fra potensielle arbeidsgivere. Flere av våre studenter får sommerjobb i bransjen, og du kan velge emnet "Ingeniørpraksis". 

I tredje studieår skriver du bacheloroppgaven din, og jobber med en problemstilling som du vil møte som ingeniør i arbeidslivet. Oppgaven gjør du som regel i samarbeid med en aktuell bedrift.

Videre utdanningsmuligheter

Etter endt bachelor kan du søke deg videre på mastergradstudier med stor valgfrihet i innhold og sted. Se en oversikt over våre mastertilbud innen ingeniørfag her.

Skaff deg internasjonal erfaring

Du kan ta deler av byggingeniør i utlandet. Å studere eller ta praksis i utlandet kan gi deg mulighet til å utvide din internasjonale kompetanse, språkferdigheter, personlige egenskaper og omstillingsevne. Det kan også gjøre deg mer attraktiv på arbeidsmarkedet. Vi har avtaler med utenlandske universiteter, høyskoler og praksisinstitusjoner tilpasset ditt studium.

Studieplan

En studieplan beskriver innhold, oppbygging og organisering av et studieprogram. Til hver studieplan er det knyttet emneplaner som beskriver de enkelte emnene. Her finner du også pensumlister. Nedenfor ser du en studiemodell som viser deg hvilke emner som går i de ulike semestrene. Fra studiemodellen finner du også lenker til de ulike emneplanene.

warning Studieplanen for "2025 vår" er ikke klar ennå. For å gi deg en illustrasjon av hvordan studiet er bygget opp viser vi deg studieplanen for et tidligere kull.
Studieplan for 2024 høst

warning Studiemodellen for "2025 vår" er ikke klar ennå. For å gi deg en illustrasjon av hvordan studiet er bygget opp viser vi deg studiemodellen for et tidligere kull.

Opptakskrav

  • Generell studiekompetanse

    Generell studiekompetanse

Dersom du ikke har generell studiekompetanse, men har relevant yrkesfaglig utdanning og fagbrev, skal du søke Y-vei.

Poenggrenser ved forrige opptak:

Alle
Ordinær kvote
Heltid
Alle søkere konkurrerer i ordinær kvote. I denne kvoten konkurrerer du med konkurransepoengene dine.
Les mer om ordinær kvote.
Alle
Førstegangsvitnemål
Heltid
Du konkurrerer i kvoten for førstegangsvitnemål dersom du ikke fyller mer enn 21 år i året du søker opptak og...
Les mer om førstegangsvitnemål.

Flere av våre tilsvarende studietilbud

Studiested
Studieopplegg info

Hvor og hvordan undervisning gjennomføres i studiet.

Progresjon info

Forventet framdrift i studiet. Heltid er studier med full studieprogresjon (60 studiepoeng per år, 30 studiepoeng per semester). Deltid er studier med mindre enn full studieprogresjon (færre enn 60 studiepoeng per år eller 30 studiepoeng per semester).

Oppstart
Semester
Porsgrunn
På campus
Heltid
Høst 2025
Porsgrunn
På campus
Heltid
Høst 2025
Porsgrunn
På campus
Heltid
Høst 2025
Porsgrunn
På campus
Heltid
Høst 2025
Porsgrunn
På campus
Heltid
Sommer 2025