Bachelor i ingeniørfag, dataingeniør
Er du interessert i hvordan digitale systemer fungerer? Enten det gjelder store eller små systemer – hos oss lærer du om begge deler. Som dataingeniør kan du være med å finne nye løsninger. Du blir attraktiv for mange spennende jobber innen programutvikling, nettverk og sikkerhet både i Norge og utlandet.
-
Søk opptak fra: 06. Feb 2025
Studieinformasjon
-
Studiested: Porsgrunn -
Studienivå: Bachelor -
Progresjon: Heltid -
Oppstart: Høst 2025 -
Studieopplegg: På campus -
Studiepoeng: 180 -
Søknadsfrist: 15.04.2025 -
Søkekode: 222 956 -
Antall semester: 6 -
Undervisningsspråk: Norsk -
Antall studieplasser: 20
Hvorfor dataingeniør?
Du trenger ikke være interessert i data for å se at samfunnet er digitalisert. En ting er å bruke teknologien, noe annet er å forstå systemene bak og være i stand til å skape nye løsninger.
Samfunnet trenger dataingeniører. Datateknologi finnes i omtrent alt vi omgir oss med, fra datamaskiner, telefoner og biler til datastyrte maskiner. Kanskje har du gode ideer til nye apper eller nye kule nettsteder?
Som dataingeniør får du bruke kreativiteten din, og du får være med på den raske utviklingen innen data- og kommunikasjonteknologi. Hos oss får du en bred og grunnleggende dataingeniørutdanning, og nettopp bredden gir deg mange muligheter når du skal velge yrke, arbeidssted og bransje.
💬 Livesending med Q&R
Tirsdag 11. februar klokken 18.00 arrangerer vi Livesending med Q&R om ingeniørutdanningene ved USN. Her møter du ansatte og studenter som presenterer studiene og svarer på spørsmål om alle ingeniørutdanningene våre, både A-vei og Y-vei.
Hva slags jobb får du?
Du kan jobbe som systemutvikler, driftsansvarlig, rådgiver og konsulent i både offentlig og privat sektor. Du kan få tekniske arbeidsoppgaver innen planlegging og prosjektering, og du kan jobbe med service og vedlikehold, forskning og utvikling eller drift.
Som dataingeniør kan du også jobbe med administrasjon, ledelse, markedsføring, økonomisk styring, instruksjon og undervisning.
Kontakt med arbeidslivet
Dataingeniørstudiet vårt har et godt rykte i industri og næringsliv. Vi samarbeider med mange teknologibedrifter – alt fra små oppstartsselskaper til store etablerte bedrifter som står høyt på ønskelisten for ingeniører.
Vi samarbeider med eksterne bedrifter og organisasjoner om gjesteforelesere og gjennomføring av bacheloroppgaven. I tillegg har vi en næringsbachelor hvor det tredje året strekkes over to år og kombineres med utplassering i bedrift/organisasjon. Noen studenter vil også få tilbud om yrkesrelevante deltidsstillinger.
Du vil delta på besøk hos bedrifter og møtepunkter som USNexpo mellom deg og næringsliv/industri. Her får du en gyllen sjanse til å knytte kontakter og vise deg frem for potensielle arbeidsgivere.
Videre utdanningsmuligheter
Bachelorutdanningen gir deg muligheten til å søke mastergradstudier.
Se en oversikt over våre mastertilbud innen ingeniørfag her.
Du kan også velge å ta masterutdanning ved andre høyskoler og universiteter i Norge og utlandet. Noen av disse krever at du velger fordypning i Matematikk 3 som valgfag og de fleste har et karakterkrav på C i snitt.
Mangler du fordypning i matematikk og fysikk?
For å være kvalifisert til opptak til ingeniørutdanningene, kreves en spesiell kompetanse i realfag (se punkt om opptakskrav).
Har du generell studiekompetanse, men mangler fordypning i matematikk og fysikk, kan du kvalifisere deg gjennom følgende alternativer:
Alternativ opptaksvei:
- TRES (tresemester)
Kvalifiseringskurs:
- Forkurs
- Realfagskurs (kun matematikk og fysikk)
Skaff deg internasjonal erfaring
Du kan ta deler av dataingeniør i utlandet. Å studere eller ta praksis i utlandet kan gi deg mulighet til å utvide din internasjonale kompetanse, språkferdigheter, personlige egenskaper og omstillingsevne. Det kan også gjøre deg mer attraktiv på arbeidsmarkedet. Vi har avtaler med utenlandske universiteter, høyskoler og praksisinstitusjoner tilpasset ditt studium.
Softwareutvikling
Softwareutvikling er en av studieretningene i vår bachelor i dataingeniør. Her lærer du å programmere med moderne programmeringsspråk og utviklingsverktøy, rettet mot utvikling av eksempelvis webapplikasjoner og mobilapper.
Studieplan
En studieplan beskriver innhold, oppbygging og organisering av et studieprogram. Til hver studieplan er det knyttet emneplaner som beskriver de enkelte emnene. Her finner du også pensumlister. Nedenfor ser du en studiemodell som viser deg hvilke emner som går i de ulike semestrene. Fra studiemodellen finner du også lenker til de ulike emneplanene.
Studiemodell
Opptakskrav
-
HING (A-vei): generell studiekompetanse med ekstra krav til matte og fysikk
Poenggrenser ved forrige opptak:
Heltid
Les mer om ordinær kvote.
Heltid
Les mer om førstegangsvitnemål.