Helsefremmende arbeid
Helsefremmende arbeid er en sentral del av praktisk arbeid og forskning som gjøres på folkehelse- og arbeidshelsefeltet. Helsefremmende arbeid har fokus på forhold som fremmer helsen, på ulike nivå: miljø, politikk, lokalsamfunn, settinger/arenaer og individer. Et sentralt poeng, som ikke kan understrekes for ofte, er at helsefremmende arbeid har primært fokus på de positive faktorene som fremmer folks helse, og i mindre grad på risikofaktorer for sykdom. Helsefremmende arbeid er et sektorovergripende, tverrsektorielt og tverrfaglig ansvarsområde og det er derfor viktig å påpeke at helsefremmende arbeid har fokus på alle sektorer, ikke bare (men også) i helsesektoren.
I følge Verdens helseorganisasjon (WHO) er det i hovedsak tre hovedtilnærminger i helsefremmende arbeid: Målgruppetilnærming (f.eks. eldre, barn og unge); Tematilnærming (f.eks. røyking, fysisk aktivitet, og kosthold); og Settingstilnærming (f.eks. skoler, nærmiljø og arbeidsplasser). HENÆR har et særlig (men ikke utelukkende) fokus på settingstilnærmingen. Dette innebærer at vi vektlegger betydningen av tverrfaglige og helhetlige tilnærminger som kompetanse i å lære av erfaringer, og å involvere alle grupper av mennesker som inngår i den aktuelle settingen det fokuseres på.
Forskningsgruppen
Forskningsgruppen har i dag omtrent 15 ansatte ved Institutt for helse-, sosial- og velferdsfag. I tillegg deltar flere forskere fra andre institutt, fakultet og institusjoner/bedrifter (som f.eks. Fylkeskommunen i Vestfold). Forskningsgruppen er tverrfaglig med bl.a. bakgrunn fra samfunnsfag, psykologi, idrettsvitenskap, sykepleie og fysioterapi. Alle har forskerutdanning på minst førstelektor-/førsteamanuensisnivå eller er doktorgradsstudenter.
Pågående forskning
Under følger eksempler på forskning/tema vi for tiden arbeider med.
Folkehelse:
- Folkehelselovens betydning for organisering av folkehelsearbeidet i norske kommuner (doktorgradsprosjekt)
- Samhandlingsreformens effekt på kommunen som helsefremmende og sykdomsforebyggende aktør
- Ungdeommens stemme (ungdomsmedvirkning)
- Trivsel og helse blant ungdom (ungdata)
- Nærfriluftsliv blant innvandrerkvinner
- Barn og unge som pårørende til alvorlig somatisk syke foreldre (doktorgradsprosjekt)
- Nærmiljøarbeid i Buskerud og Vestfold
- Helsefremmende fengsler
Arbeidshelse:
- Arbeid og levekår blant personer som har gjennomlevd kreftbehandling (doktorgradsprosjekt)
- Arbeid og kreft blant selvstendig næringsdrivende
- Mangfold på arbeidsplassen: fokus på unge arbeidstakere med funksjonshemming eller innvandrerbakgrunn
- Jobbengasjement og arbeidsnarkomani
- Arbeidsmiljø og sykefravær
Annet:
- Opplevelsen av å pensjonere seg: fortellinger om velvære (doktorgradsprosjekt)